MY KÖFTE : A turkish mouthful

14 de Juny de 2008 / 14 Ιουν 2008

A Greco -Turkish mouthful
_____"Un mos Greco-Turc"_____


Εν τη Oδώ


Το συμπαθητικό του πρόσωπο, κομμάτι ωχρό·
τα καστανά του μάτια, σαν κομένα·
είκοσι πέντ’ ετών, πλην μοιάζει μάλλον είκοσι·
με κάτι καλλιτεχνικό στο ντύσιμό του
— τίποτε χρώμα της κραβάτας, σχήμα του κολλάρου —
ασκόπως περπατεί μες στην οδό,
ακόμη σαν υπνωτισμένος απ’ την άνομη ηδονή,
από την πολύ άνομη ηδονή που απέκτησε.
Κ.Π. Καβάφης 1916

______________


En el carrer


El seu rostre amable, un xic pàl.lid;
els seus ulls castanys, com ullerosos;
vint-i-cinc anys, però n'aparenta més aviat vint;
amb quelcom de bohemi en la seva vestimenta
-pel color de la corbata o la forma del coll-
deambula sense rumb pel carrer,
com atordit encara pel plaer prohibit,
pel plaer plenament il.lícit que acaba de fer seu.
C.P. Cavafis 1916

* * *

Desprès de les emocions vivides els darrers dies necesitem quelcom per restablir les forces que ens ha abandonat. Ja hem ballat el sirtaki amb Zambetas, hem begut el vi nou, hem plorat l'emoció de sentir-nos part de la terra i lleugerament virat el vol.

Arribats al port ens espera la taberna, la percussió dels vasos sobre la fusta esquarterada dels bancs, "tavola calda", la carn i el peix, el polp, la feta i l'olivada, l'orenga i l'anet. I els rastres salnitrósos sobre el serradís amarat de sucs del Peloponès.
Anem a la cuina i triem. Entrem-hi sense temor i serem rebuts pel cuiner entre fogons. Ensumem i gaudim de l'espectacle d'olles i caldos bullint, de beixamels i salses de tomata fent xup-xup, deixem que, amb un got d'ozo a les mans, la vida s'ens representi com en un teatre de titelles i deixem que aquest àpat es conformi en part fonamental del nostre viatge, partirem més tard d'Ìtaca sabent que la força dels vents ens guiarà i, docilment respectarem els designis de le deitats que en el camí anem trovant.

Brindem ara a la salut d'aquells que varen partir en un viatge recent i cantem per espantar les ánimes dels nostres rivals.
___________________________________________

L'APAT DEL DIA A LA TABERNA DEL MAR:

TAVUK KÖFTESI

(Köfte de Pollastre)

________I N G R E D I E N T S :________


. 1/2 Kg De carn picada de pollastre.
. 1 Ceba tendre.
. 1/2 Llimona.
. 2 o 3 grans d'all.
. 1 Ou.
. Pa ratllat.
. Menta seca o fresca picada.
. Pinyons.
. Oli d'oliva.
. Un grapat de pinyons.
. Sal.
. Julivert picat finament.
. 100 gr. de formatge Gruyere (pot ser substituït per d'altre formatge: Emmental, Manchego curat o inclús Gorgonzola).
. Farina.
. Mel.
. Formatge ratllat ( Emmental o Gruyere).



P R E P A R A C I Ó :

1/ En una font possem la carn de pollastre picada i l'ou, l'all picat finament, el julivert, la ceba finament picada, sal al gust, menta, un raig de suc de llimona, pa ratllat i una mica d'oli d'oliva verge.



2/ Amassar fins aconseguir quelcom homogeni.



3/ Formar boles d'igual tamany amb la carn. Afegir-hi en el centre de la massa una porció de formatge que tenim previament tallat.



4/ Tancar la pilota i arrebossar amb farina per deixar-les ben segellades.



5/ Fregir les pilotes que tindràn forma de croqueta en abundant oli d'oliva verge ben calent.

6/ En un plat petit possar una petita quantitat de mel i una altre de formatge ratllat. Calentar al forn o al microones fins a fer una matèria semi-líquida.


7/ Amb un pincell pintar les pilotes amb la mel i el formatge fosos.


8/ Fornejar a tempetratura doça i un cop tretes del forn empolvorar amb formatge recentment ratllat. Aconsello servir amb quelcom fresc com un gazpacho andaluz ben fred, una mica de pa i una amanida clàssica.

¡AFIYET OLSUN ! / ¡BON PROFIT! / ¡Καλή όρεξη!








































































































2 comentaris:

Anònim ha dit...

Este lugar es una mina de sabrosas recetas levantinas.Me propongo intentarlas, a pesar de que soy
bastante inutil cocinando. ¡A la cultura a través del estómago! El
simple visionado de las fotografias (muy buenas) me hace salivar.
¿Podrías hablarnos de El Fanar y los
fanariotas o lo que quede de ellos?
Gracias y sigue iluminándonos sobre la cocina de aquellas tierras.

ENRIC ha dit...

Grácias por tu comentario. Me alegra animar tu apetito y creo que todo el mundo puede hacer las recetas que pongo aquí (no aspiro a ser ni Santi Santamaría ni Ferrán Adría). Como ser etéreo que eres, cobijado en tu anonimato, presupongo que, talvez, tú sabes más que yo acerca de los fanariotas(Φαναριώτες)Fener,los habitantes del barrio de la linterna o faro i del patriarcado ortodoxo. Más adelante tocaré el tema.
Un cordial saludo y buen probecho!!