My TZATZIKI . 7 de Juny 2008 / 7 Ιουν 2008

________7 Ιουν 2008_________

Ε λ λ η ν ι κ ή ε β δ ο μ α δ α
_____Setmana__ grega_____

(3 days to Haris Alexiou concert)

La gastronomía grega és suculenta, en ocasions molt elaborada i d'altres sencilla i fregant el fast food. Tots els qui hem viatjat una mica sabem que, juntament amb la nefasta alimentació que ens proposen els McDonald's i la resta de restaurants prefabricats que podem trovar en totes les carreters i en el centre de les ciutats, si un s'espavila una mica i té curiositat pels menjars d'altres terres pot trovar menjar ràpid amb una certa (de vegades molta) qualitat, feta amb ingredients naturals, de bona factura i amb els sabors llunyans d'espècies que no acostumem a utilitzar en la nostre cuina però que ens atrauen i que, dora o tard acabarem incorporant en algun dels nostres plats. Per exemple, si trovem un lloc, enmig de Roma, posem per cas, on s'ens ofereix un bon Kebab fet al foc de llenya i servit en un pa que nosaltres mateixos hem vis coure's ¿no acabarem presos de l'ham?... Anem caminant per Budapest i girem per una cantonada, de colp, enfont del nostre nas, s'ens apareix una petita pizzería on l'olor de l'orenga i d'alfàbrega envaeixen l'ambient fins a fer-lo irresistible ¡no ens aproparem a fer un mos?... Son petites mostres que ens mostren el camí, el bon camí, el veritable camí.

Aixó passa sovint amb els restaurants grecs. N'hi ha de molt bons, de molt cars i de gran renom. N'hi ha d'antics, llocs que guarden sota clau les receptes dels avis, de la besàvia que va tornar de Constantinopla, d'aquell avantpassat que ens confià el secret que tots envegen, aquell toc de canyella, aquella espècia que, en justa mida, fa que un àpat sigui exalçat pel crític més draconià, pel més vell de la comunitat que encara té un lloc amagat en el seu paladar per tornar a l'infància quan una Dolmade o una cullarada de Tzatziki li toquen el cor deixant-lo vençut a la omnipotència del cuiner, del qui ha sigut tocat per la ma de la deessa Deméter i protegit pel subtil somriure del Dèu Dionís. Per a celebrar la nostre setmana grega us en faré cinc cèntims de la recepta del Tzatziki. Aquesta crema o salsa es molt popular i plat fonamental a la cuina grega. A Turquia existeix una variant anomenada Cacik (és pronuncia jajek) i a Bulgària, Romania, els balcans i, per extensió, a tota la gran Grècia que conforma avui la extensissima diàspora a Amèrica i la resta de Europa el Tzatziki és ja un plat comú, reconegut i estimat.

______-Τ ζ α τ ζ ί κ ι______
_________Tzatziki_________

__________ I N G R E D I E N T S :__________

. 4 Iogurts naturals
. 1 Cogombre
. 1 Llimona
. 1 i 1/2 grans d'all
. Oli d'oliva verge
. Sal
. Anet fresc (si no en troveu podeu substituir-lo pel sec)
. Pebre negra molguda

__________ P R E P A R A C I Ó : ___________

1/ Primer es posen els iogurts en un colador metal.lic amb un troç de roba fina per filtrar el sèrum. Ho deixarem una hora en el figorífic i ho taparem amb un tovallonet de paper. Si utilitzem iogurt del anomenat grec no caldrá filtrar-lo però aquest contindrá una important quantitat de nata (greix). Jo utilitzo els Danone de tota la vida.

2/ Pelarem el cogombre i el ratllarem. Desprès, utilitzent un drap fi però resistent, el prensarem fins expulsar tota l'aigua que conté el cogombre.

3/ Quan tindrem el yoghurt ben pastós hi podem afegir formatge fresc cremós del tipus Philadelphia. Hi afegim la sal algust, un bon raig de suc de llimona, l'all que previament hem tritural en un morter, i una mica d'oli d'oliva verge.

4/ Finalment, com podeu veure és un plat molt simple, afegirem el cogombre i ho mesclem bé disposant-lo en el recipient on ho servirem. Un cop la crema está ben aplanada empolvorarem amb l'anet (si pot ser fresc molt millor), amb el pebre negre al gust i ho acabarem amb un bon raig d'oli d'oliva que li donará brillantor, aromai sabor. Podem banyar una mica la superfície amb unes gotes més de llimona i decorar la font amb mitjes rodones del cítric.

5/ Per qui ho desitgi es poden repartir algunes olives negres per damunt de la crema.

6/ És comú acompanyar aquest entrant amb pa de pita o pa turc però també és adequat servir-lo amb palets de pa (rosquilletes), pa rústic, pa d'oli o torradetes de pa de sèsam.

7/ Un suggeriment poc ortodoxe: Acompanyeu el Tzatziki amb anxoves, tomaquet cru en amanida de escarola i alvergínia escalivada. Regue-ho amb un bon vi sec (si pot ser Retsina Kourtaki). Vi grec a base de resina de pi.

8/ ¡¡ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ! ¡Bon profit!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
Bon profit !!

1 comentari:

maria ha dit...

MMmmmmmm!
Encara no he provat de fer hummus i ja ensenyes tsatsiki!!!! Se m'acumula, quan acabi el cole m'hi poso! Què bo que és tot! Si ensenyes a fer baklavas (o com s'escrigui) em faig sòcia d'un restaurant amb tu!!!