XAHRAM NAZERI . 27 Maig 2008 / 27 Mayis 2008

FOTO DEL DIA
L'Ebre pujat per Tortosa

Foto: Enric* * *XAHRAM NAZERI
شهرام ناظری
En l'any 1991 el Xahram Nazeri va actuar a la Plaça del Rei, a Barcelona. Amb companys que també acomençaven a sentir atracció per les cultures islàmiques varem acudir al concert després de escoltar la inreressantísima conferència del musicòleg Jean During amb títol "L'Islam i la música" i viure, en una ambient màgic, la masterclass del escriptor Michael Random sobre la cerimònia de la Sama dels dervixos Giròvags de Konya (que será motiu d'una explanació més ample en aquest blog en un proper futur), que veuriem desenrotllar-se en el teatre Grec uns dies més tard.

Programa del festival músiques islàmiques Grec 1991

Aquest concert, quelcom més que simple música, ens obrí els ulls a una branca mística de l'islam: El Sufisme.


Concert a la Plaça del Rei 1991 (Fotos: Enric)


La veu de Xahram Nazeri, que per a les oides d'un occidental recordaría la de un tenor, flueix com el vent entre els arbres d'un bosc, llisca com un núvol per la cresta d'una montanya escarpada, emociona com el lament fill que plora la mort de son pare, dona de menjar i beure, alimenta l'ànima i fa levitar els sentits.


Nazeri va neixer a Kermanchah, prop de la frontera amb l'Irak, l'any 1950. Fill d'una família de músics desde una tendre infància va ser requerit per acudir a les reunions Sufis. desde aquest moment el jove Xahram s'anirá fent un expert en la obra de Xallad ud-Rumi, el gran poeta sufí del segle XIII. Als 11 anys canta per primera vegada a la televisió iraniana i apren sobre la música tradicional persa, de la cual guanyará el primer premi de cant en el concurs nacional d'aquesta especialitat. Es, sense dubte un referent pel poble kurd, del cual forma part, i, amb seguretat, el més gran cantant contemporani de cançó iraniana. Es fa acompanyar per diferents
intrumentistes, tots ells de gran qualitat, que executen tambor i saz , les percussións del daf i setar. Desde un punt de vista comparatiu podriem equiparar-lo am el gran cantant sufí pakistanès Nusrat Fateh Ali Khan o amb la grandiosa veu de àzeri d'Alim Qasimov.
Es interessant visitar la seva pàgina en Myspace.com:
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=74460281

El cert es que veure i viure un concert/cerimònia de Nazeri et transporta a episodis onírics de l'imàginari de l'antiga Pèrsia, de la Ruta de la Seda, de Samarcanda i Qom, de catifes omplint el sòl d'una mesquita anrebossada de taulell blau i un minaret (torre lluminosa) fregant el cel com un coet apunt de sortir despedit a l'ifinit.