ISTIKLAL 2ª . 29 Abril 2008 / 29 Nisan 2008 - Salı


Una "promenade" cap a Istiklâl (2ªpart)
Il.lustració : Marc

La torre de Gàlata s'erigeix com un penis gegant que es pot veure desde tota la ciutat. Es d'una bellesa escepcional i la troves en un indret màgic i mundà, en un barri popular que hom compararia al casc antic de Barcelona i al raval tots dos junts. Es un cilindre mastodòntic (61 metres) rematat per una teulada al més pur estil Puig i Cadafalch i la seva Casa de les punxes.
Desde les altures, potser menjant unes albergínies farcides de carn de be en el restaurant que hi ha a la planta de dalt, es pot veure tot Istanbul. Fou construida pels genovesos l'any 1348 dins del recinte amurallat que els protegia dels bizantins.




Passejar pels carrerons i placetes que la circumden es una experiència interessant i, tot i el turisme abundant, permet xuclar quelcom de la vida diaria d'un barri (Beyoğlu) que al mateix temps es serè i actiu, modern i arcaic, jueu i musulmà, popular i d'un misticisme dificil de detectar i que roman tancat en les mesquites i locals socials que passen desapercebuts per al foraster.
L'arribada a Tünel i el consegüent eixamplament dona lloc al neixement de la Istiklâl caddesi (avinguda de la independència). Aquesta gran arteria, farcida de tendes i centres comercials, bars, cafeteries, cinemes, restaurants, pastisseries, llibreries, tendes de discos i dvd, d'instruments musicals i roba per a la llar, de foulards i perfums, de souvenirs pels turistes i sucursals dels grans noms de la telefonia turca. En els petits cafés que se situen en els estrets carrerons que la travessen tan aviat s'hi poden trobar ancians jugant al blackgamon i amb un tarannà que recorda l'amargura tan ben descrita per l'Orhan Pamuk, com joves d'estètica Hip hop, ultramoderna o punkòs; un pot creuar-se amb una multitud que celebra la victòria en un partit del Beşiktaş o del Fenerbahçe, els dos grans clubs de futbol de la ciutat; de repent un es pot veure sorprès per un riu de gent amb banderes rojes que abança amb pas marcial cridant consignes revolucionàries i desafiant als antiabalots d'aspecte poc comprensiu.



Fotos: Enric


Be, continuré amb aquest lloc fantàtic però, disculpeu-me, avui el Barça (el millor club del mon) es juga el pas a la final de la copa d'Europa en un partit que presumeixo será cardíac contra el Manchester Utd. Vaig a veure el partit i demà us en faré cinc centims.

Hoşça Kal, İyi Akşamlar.....Bona nit i ¡VISCA EL BARÇA , VISCA CATALUNYA i VISCA TURQUÍA !







No hay comentarios: